KDH chce zvýšiť nezdaniteľnú časť o 1200 eur

12.06.2013 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) – Opozičná strana KDH navrhuje zvýšiť sumu nezdaniteľnej časti základu dane o 1200 eur na každé nezaopatrené dieťa.

Novinku chcú zaviesť do praxe poslanci Július Brocka a Alojz Přidal v rámci novely zákona o dani z príjmu. Právnu normu už predložili na rokovanie nadchádzajúcej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa začína v utorok 18. júna.

Kresťanskí demokrati zmenu navrhujú od januára 2014 a odôvodňujú ju reakciou na nepriaznivú sociálnu situáciu časti rodín s deťmi. Zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane by sa totiž podľa nich znížila daňová povinnosť ľudí o približne 20 eur mesačne na jedno nezaopatrené dieťa.

Podľa poslancov by tak išlo o nepriamu podporu rodín s deťmi, čo sa ukazuje ako efektívnejšia forma než rôzne príspevky a dávky. "Nepriama podpora prostredníctvom daňovej legislatívy motivuje k zodpovednejšiemu správaniu jednotlivcov," priblížili predkladatelia návrhu. Pomohlo by to podľa nich niektorým rodinám vymaniť sa z "pasce chudoby".

Poslanci však v návrhu priznávajú, že bude mať dopad na štátny rozpočet aj na verejné financie, pretože sa ním znižuje daňové zaťaženie niektorých rodín s deťmi. Tým sa znižujú aj príjmy štátneho rozpočtu. Presný dopad na financie štátu však podľa nich nie je teraz možné určiť. Opatrenie zároveň podľa dvojice zákonodarcov prinesie aj pozitívny vplyv na zamestnanosť.
 

Vyberte región